• lokakuu

    18

    2018
Sijoitussäästötili on askel oikeaan suuntaan

Sijoitussäästötili on askel oikeaan suuntaan

Kirjoitus on julkaistu Kalevassa torstaina 18.10.2018.

Suomalaisilla pankkitileillä on rahaa eri arvioiden mukaan noin 80 miljardin euron edestä. Osa tästä summasta on perustellusti likvideinä säästöinä pahan päivän varalle, mutta osa makaa säästäjän näkökulmasta tarpeettomasti tuottamattomana vuosikymmenestä toiseen.

On sekä yksilön että yhteiskunnan etu saada nämä pääomat tehokkaampaan käyttöön. Tämän johdosta Sipilän hallitus päätti tämän vuoden budjettineuvotteluissa ottaa vuoden 2020 alusta käyttöön pitkäaikaissäästämiseen kannustavan sijoitussäästötilin. Tili on uusi ja helppo mahdollisuus tavalliselle palkansaajalle tutustua ja aloittaa osakesäästäminen.

Sijoitussäästötilille voi maksimissaan tallettaa 50 000 euroa rahaa. Tilillä olevilla varoilla voi ostaa pörssiyritysten osakkeita. Osakkeista tilille kertyneitä tuottoja, kuten osinkoja ja niiden myyntivoittoja, verotetaan vasta kun tililtä nostetaan rahaa. Tilin kautta sijoittaja hyötyy korkoa korolle ilmiöstä, koska tuottoja ei veroteta tilin sisällä, vaan ne jäävät kerryttämään lisää tuottoja. Tuotoista maksetaan vero vasta, kun tilin omistaja realisoi varoja ulos tilin sisältä. Pitkällä aikavälillä myös verottaja hyötyy korkoa korolle -ilmiöstä, kun säästäjällä on kannustin pitää varoja pidempään tuottavassa käytössä.

Yhä useampi tavallinen suomalainen on kiinnostunut sijoittamisesta, joten sijoitussäästötili on hyvä tapa tukea kansankapitalismia, parantaa piensijoittajien asemaa yhtenäistämällä verokohtelua sijoitusrahastojen ja sijoitusvakuutusten välillä sekä edistää kotimaista omistajuutta. Naapurimaissa Ruotsissa ja Norjassa tileistä on hyviä kokemuksia.

Pitkäaikaissäästämisen tasapuolinen verokohtelu on ollut suomalaisessa politiikassa ikuisuusaihe. Ensi kevään hallitusneuvotteluissa täytyy huolehtia siitä, ettei vihervasemmistolaiset1 poliitikot vesitä tätä säästämistä edistävää innovaatiota – pikemminkin tulisi pyrkiä poistamaan sijoitussäästötilin keinotekoinen 50 000 euron katto.

Janne Heikkinen

Kaupunginhallituksen jäsen (kok.), Oulu
Eduskuntavaaliehdokas

Jätä kommentti

Kansanedustaja Janne Heikkinen
Kokoomus