• helmikuu

    11

    2019
Perintövero poistettava

Perintövero poistettava

Suomessa törmää usein kummalliseen harhaluuloon, että perintö- ja lahjavero olisi välttämätön osa veropohjaa ja sen poistaminen olisi siten mahdotonta. Kansainvälisen vertailun perusteella näin ei kuitenkaan ole. Yksinään Euroopassa on parikymmentä maata, joissa perintö- ja lahjaveroa ei ole käytössä lainkaan.

Suomi näyttäytyy poikkeuksellisen kireänä perintö- ja lahjaverottajana paitsi laajassa eurooppalaisessa vertailussa, myös lähinaapurimaihin nähden. Ruotsi ja Norja ovat luopuneet kyseisistä veroista. Viro ei ole koskaan niitä ottanut edes käyttöön. Silti kyseisten maiden julkisen talouden rahoituspohja ei ole romahtanut epäterveeksi, vaikka perintö- ja lahjaverojen kannattajat näin kovasti pelottelevat

Perintövero vaikeuttaa merkittävästi yritysten sukupolvenvaihdoksia.

Perintö- ja lahjaveron poistoa puoltaa useampi seikka. Ensinnäkin perintövero vaikeuttaa merkittävästi yritysten sukupolvenvaihdoksia. Se on kiihdyttänyt epätoivottavaa kehityskulkua, jossa kotimainen kasvollinen omistajuus siirtyy kansainvälisille sijoittajille ja rahastoille.

Toisekseen perintö voi olla jokin vaikeasti likvidoitavissa oleva kohde, kuten maatila koneineen, jolloin verojen maksu on haasteellista. On täysin kohtuutonta, että jopa parikymppiset nuoret joutuvat ottamaan kymmeniä tuhansia euroja velkaa läheisen kuoleman vuoksi. Räikeimmissä tapauksissa omaisuutta ei saa edes käyttöön useaan vuoteen, vaikka verot lankeavat maksettavaksi miltein heti.

Perintövero on jo ajatuksen tasolla täysin epäoikeudenmukainen. Perinnöstä maksettavaa veroa on jo verotettu aikaisemmin useaan kertaan esimerkiksi ansiotuloverotuksen, pääomatuloverotuksen tai kiinteistöveron muodossa. Silti vielä kuolemankin korjatessa valtio haluaa vetää välistä perinnön antajan kovalla työllä saavuttamista hedelmistä.

Perustuslaissa turvatun omaisuudensuojan tulisi suojata omaisuutta myös valtiota vastaan.

Kansan järjestelmällinen köyhdyttäminen poikkeuksellisen tiukalla perintöverolla on loputtava. Suomen on seurattava asiassa naapurimaita ja yleiseurooppalaista käytäntöä, jossa kansalaisten vaurastumiselle luodaan aidot mahdollisuudet. Perustuslaissa turvatun omaisuudensuojan tulisi suojata omaisuutta myös valtiota vastaan.

Janne Heikkinen

Kansanedustajaehdokas (Kok.)
Kaupunginhallituksen jäsen
Oulu

Jätä kommentti

1 kommentti

  • Alex Rikman
    25.3.2019, 09:06 Vastaa

    Mielestäni tämä on yksi tärkeimmistä asioista, joka tulisi käsitellä seuraavalla eduskuntakaudella! Perintövero on kuin korppikotka haaskalla. Ruumis ei ehdi kylmetä, kun jo lokit lokkii "omansa" toisten omaisuudesta. Kommunistien touhua! Sukupolvien vaihtuessa perintöveroa maksetaan moneen monituiseen kertaan, ellei monimutkaisia kauppakirjoja ja velkajärjestelyjä tehdä esim tilasta. Näin ollen jossain maaseudulla susirajan tuolla puolen, jokin pieni tila, jossa ole paljon esim metsää ja peltoja voi käytännössä olla markkinahinnaltaa lähes arvoton ja tälle kuitenkin lasketaan jokin verotusarvo, josta perintöveroa maksetaan. Käsittämätöntä maassa, jossa perustuslaki takaa yksityisen omaisuuden suojan. Sitä ei kyllä ole valtiota vastaan.

Kansanedustaja Janne Heikkinen
Kokoomus